Kabak

Meyveları sebze olarak yenen, otsu bir bitkidir. Yıllık bitkilerdendir, yani her yıl yeni baştan üretilir. Kabak memleketimizde çok yetiştirilir. Gövdesi, yaprakları sert kıllarla örtülüdür. Gövde ya yerde sürünür, ya da sülüklerle tutunarak tırmanır. Büyük, sarı çiçekler açar. Ana sap üzerinde erkek, yan dallar üzerinde de dişi çiçekler bulunur.

kabakkabak-2

Kabağın meyvesi, yenilen kısmıdır. Olgunlaşan meyvenin ortasında bir boşluk meydana gelir. Bu boşlukta birbirlerine liflerle tutturulmuş çekirdekler bulunur.

Kabağın birçok çeşitleri vardır. Başlıcaları şunlardır: Sakız kabağı Beyaz etli, makbul bir kabaktır. 20 – 30 cm. uzunluğunda kadardır. Bunun siyah kabuklu olanlarına «Girit kabağı” denir. Bal kabağı Kestane kabağının bir cinsidir. Eti sarıdır. Bunların 40-50 kilogram gelenleri de vardır. Kabağın Yararları Kabakların içinde, cinslerine göre, az veya çok miktarda şekerli maddeler vardır. Bu bakımdan, kabak besinler arasında oldukça önemli bir yer tutar. Çekirdeği de kavrulup eğlencelik olarak yenir.